kedd, július 5

Ha unod már...


Az utóbbi 1-2 évben a dubstep az ismeretlenség teljes homályából mára a legnépszerűbb elektronikus zenei műfajok közé nőtte ki magát. Ennek köszönhetően nap mint nap jelennek meg új „youtube producerek” akik a hírnév és gyors pénz reményében ontják magukból az ötlettelenebbnél ötlettelenebb műveket, ezzel már már meggyilkolva a műfajt.  A recept nagyon egyszerű elolvasod a még talán nem létező Dubstep production for dummies könyvet, vagy meghallgatod Dubba Jonny - A Brief Tutorial On Dubstep Production című trackjét és 1-2 óra alatt írhatsz igazán filthy dubstep számot. Ezt követően megcsinálod saját kiadód és máris hatalmas sztár lehetsz, vagy remélhetőleg mégsem. Ha viszont unjátok már ezeket a gomba módra szaporodó zenéket ajánlanék pár különösen egyedi az utóbbi pár hónapban megjelent albumot. Africa Hitech – 93 million miles című albuma májusban látta meg a napvilágot, hol máshol, mint a főleg kísérleti zenéket kiadó Warp Recordsnál. A lemez nem szakít a kiadó hagyományaival megtalálhatóak rajta a dubstep stílusjegyei mellett az idm, glitch, garage műfajok elemei is. Az Out in the streets című számból készült videó mellett egy kislemez is készült, mely 3 új zenét tartalmaz és egy vip remixet.

Stagga - Warm air room címmel ellátott albumához nem igazán tudnék mit hozzáfűzni, az album elsősorban dubstep és grime vonalon halad, különböző beteg vokálokkal és leírhatatlan „nyújtásokkal” színezve. A That's when I jacked it, Is this the future, Dirty Sidney és az album többi zenéje is hangulatában legfőképp egy elborult sci-fi filmre emlékeztet.

A következő album Zomby néhány hete megjelent új lemeze a Dedication azt hiszem nem okozhat csalódást az előadó egy kedvelőjének sem. A kiadványon felcsendülnek a Zombytól megszokott 8bites hangok és a „jövő zene” különböző elemei, a ma megszokott dubstepnek már szinte nyoma sincs. A Natalia's song, Digital rain és a Devil lay here méltán kerülhetnek be az év zenéi közé.

A post utolsó albuma SBTRKT saját nevével kiadott lemeze egy rendkívül kellemes kiadvány, mely az előbb felsorolt albumokhoz hasonlóan több műfajt ötvöz magában. Így a 2-step, garage és dubstep fúziójából rengeteg vokállal fűszerezve készült cd számomra az év egyik legjobb lemeze lett.

0 megjegyzés: