kedd, szeptember 28

Ha "zajt" akartok !


photo

Mindennapi életünk során rengeteg "zaj" pontosabban hang vesz minket körbe. Amely lehet akár egy kellemesen csobogó patak zúgása vagy egy csap egész napos fusztráló csepegése. Bár az idő múlásával ezek a dolgok fel sem tűnnek, idegesítő létezésüket egyszerűen elfogadjuk, megszokjuk (vegyük példának az analóg óra kattogását). Már csak a fáradt, paprikás hangulatú hétköznapjaink folyamán figyelünk jobban a körülöttünk történő események apró hangzavarára.
Mégis vannak olyan emberek a világban akik fáradhatatlanul mindig valami újat, valami egyedit keresnek. Zeneiségüket nem akarják a jól megszokott mindenki által nap, mint nap a zenelejátszókon hallgatott hangmintákban kifejezni. Hanem hisznek abban, hogy ha az éremnek is két oldala van akkor miért ne lehetne egy idegesítő zajból, kellemesen megnyugtató dallam.
Régebben az ESKAMON "Fine Objects" bejegyzésnél már egy kicsit fejtegettem ezt a terepkutató, zenei gerilla akciót, amikor elismert zenészek hangfelvevőjüket a nyakukba akasztva felkerekedtek, hogy felvegyék a világ zaját. Akkor ugyan nagyvonalakban ecseteltem ezt a témát, ezért most úgy döntöttem, hogy a könnyebb érthetőség érdekében pár videóval be is mutatnám a folyamatot.
Viszont mielőtt elkezdenék két producert mindenképpen ki kell emelnem, mert a merészségük és a hatalmas tehetségük kellet ahhoz, hogy ebből az elvontnak titulált stílusformából mára egy köztudatban is elismert forma szülessen.
Az egyik nagy kedvencem Aphex Twin akihez azért tegyük hozzá, hogy zenei pályafutása alatt a sokszor botrányt kavaró klipjei miatt kapott aztán hideget-meleget egyaránt.
Másik, sokak számára csak a játékbetétdalokból ismert zeneszerzőnk Amon Tobin lenne, kinek szakértelme és nyitott zenei szemlélete Aphex-hez hasonlóan stílust teremtett a stíluson belül.
(Az egész hangminta gyűjtő "akciót" Tobin keresztül mutatnám be nektek !)




Igaz EBBEN a videóban Tobin személyesen nem szerepel de mindenesetre érdemes megnézni !
Most pedig lássuk és halljuk ezek a terepmunkák milyen számokat eredményeztek:




Azt hiszem ezek után bátran állíthatjuk, hogy minden dolog képes kellemes hangot kiadni a csörömpölésen kívül csak a megfelelő ember kell a megszólaltatásához !

0 megjegyzés: