kedd, január 26

Felmentették az OiNK adminisztrátorát


Több évvel az OiNK zajos leállítása és hosszadalmas perek után felmentették a BitTorrent oldal üzemeltetőjét. A site korának vezető és irányt mutató zenei trackere volt. Leállítása után hamarosan két “helyettesítő” oldal is indult, a What.cd és a Waffles.fm.

Több mint két éve volt, amikor a 200 ezres létszámú OiNK-ra lecsaptak. A szigetországi trackeren több tíz ezer torrent volt fent, amikor bezárt, és egyes információk szerint összesen 21 millió darab zeneszám volt letölthető róla.


Alan Ellis-t január 15-én a Teesside Crown Court esküdtszéke egyhangúan felmentette a csalás vádja alól. Ellis 2004. május 30-án indította el a híres zenei trackert. A közösség hamar felduzzadt, és a garázsprojektból hamar vezető oldal lett. Ha valakinek valamilyen zene kellett, mindenki csak azt mondta, nézd meg az OiNK-on. A rószaszín kismalac logójú oldalra azonban egy idő után egyre nehezebben lehetett bejutni, csak meghívóval. Közben emelkedett az oldal színvonala is. Több albumot és dalt szivárogtattak ki a site-on, mint addig bármelyik más oldal, 2007-ben például legalább 60 ilyen, “premier előtti” torrent került fel az oldalra .

Valószínű, hogy egyrészről az ilyen hivatalos megjelenés előtti anyagokkal sikerült felhívni a hatóságok figyelmét magukra. A másik dolog, amire ugrottak, az a támogatás volt. Az index.hu-n olvasható információk szerint Ellen jókora “támogatási” összeget gyűjtött össze az évek alatt. A hatóságok közel 55 millió forintnak megfelelő amerikai dollárt találtak Ellis Paypal-számláján. A számítások szerint a srác havi bevétele a támogatásokból 3 és fél millió forint is lehetett. Fontos kiemelni egyébként, hogy az OiNK-on soha nem volt fizetős regisztráció, a pénz az önkéntes támogatásból jött össze. Ahogy lenni szokott, Ellis a támogatásokat a felmerülő költségekre költötte, mint pl. a szervervásárlás és az internetes elérések havi díja.

Az OiNK főoldala 2007-ből

Video a lefoglalásról.



Forrás.:
- asva.info

Üdv.: Mike Rulz !

0 megjegyzés: